Editoinnin merkitys (Osa 2)

Potrettikuvaus syksyisessä maisemassa
 

Ajatuksia kuvien editoinnista

Kirjoitin jo eilen ensimmäisen osan kuvien editoinnin merkityksestä. Avasin siinä ajatuksiani siitä miksi editoin kuviani ja miksi koen kuvien editoinnin olevan tärkeää. Jos et ole vielä lukenut kyseistä tekstiä, löydät sen täältä.
Kyseisessä postauksessa jaoin neljä ihanaa editoimaani kuvaa ja nyt saatte neljä lisää!

lehdet banneri.png
6 (1).jpg
 

Kuinka editoida kuvia?

Eilen tosiaan jaoin ajatuksiani siitä miksi editoin, mutta tänään ajattelin kertoa hieman tarkemmin kuinka editoida kuvia.
Oma editointityylini ja -tapani vaihtelevat jonkin verran kuvasta riippuen, mutta tärkein lähtökohta kaikessa editoinnissani on se, että kaikki kuvaamani kuvat ovat raakakuvia. RAW-tiedostot ovat huomattavasti suurempia, kuin JPG-tiedostot ja näin ollen ne sisältävät paljon enemmän informaatiota. Tämä säilytetty informaatio mahdollistaa laadukkaan kuvien käsittelyn huomattavasti pidemmälle, kuin pakatuissa JPG-kuvissa.

RAW-tiedostomuoto kuitenkin asettaa rajoituksia editointiohjelmille, sillä mikä tahansa laite tai ilmaiseditori ei mahdollista raakakuvien pyörittämistä. Tästä syystä editoin siis aina kuvani Adoben Lightroomia ja Photoshopia hyödyntäen. Puhuin jo aiemmin kännykällä kuvien editoinnista (täällä), mutta tosiasiassa editoin käytännössä kaikki kuvani tietokoneella. Tietokoneella editointi voi tuntua työläältä ajatukselta, jos ajatuksena on tehdä vaikka yksi somepostaus, mutta koneella pääsee kaikessa yksinkertaisuudessaan parempaan lopputulokseen kuin kännykällä.

Yksi helppo vinkki kuvien editoinnin aloittamiseen on hankkia laadukas preset-paketti. Netistä löytyy helposti sadoittain erilaisia preset-paketteja, joilla pääsee erilaisiin kauniisiin lopputuloksiin. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana preset-pakettia ostaessasi ja huomioida millaisia tiedostomuotoja kyseinen paketti tukee. Jos kuvaat pääasiassa RAW-kuvia, niinkuin minä, et tee käytännössä mitään JPG-kuville tarkoitetuilla preseteillä.

Preseteillä ei myöskään pääse välttämättä heti täydelliseen lopputulokseen, mutta ne on hyvä lähtökohta editoinnille, jos aikaisempaa kokemusta editoinnista ei ole. Olen itsekkin käyttänyt aiemmin paljon muiden ammattikuvaajien luomia presettejä ja niiden avulla oman taiteen luomiseen on helpompi ryhtyä. Kun kuvan päällä on jo jonkinlainen käsittely, pienilläkin säädöillä voi päästä henkeäsalpaavaan lopputulokseen.
Tätä nykyä olen kuitenkin onnistunut rakentamaan Lightroomin täyteen omia ihania eri tarkoituksiin tarkoitettuja presettejä ja hyödynnän niitä aina uusia kuvia tehdessäni.

 
5 (1).jpg
7 (1).jpg
 

Kaikki postauksen kuvat ovat minun ottamiani ja editoimiani. Ensimmäinen kuva on aina täysin editoimaton versio ja toinen kuva on lopullinen taideteokseni.

lehdet banneri.png


Miltä unelmiesi kuvaus näyttäisi?

Edellinen
Edellinen

Talvinen pariskuntakuvaus

Seuraava
Seuraava

Editoinnin merkitys (Osa 1)