Ulkona kuvaamisen ABC
Mitä tulee ottaa huomioon ulkona kuvatessa?
Ulkona kuvatessa vallitsevaa valoa ei pysty hallitsemaan samalla tavalla kuin sisällä studiossa kuvatessa, vallitseva säätila ohjaa kuvauksen kulkua ja lisäksi valittu miljöö vaikuttaa valokuvan tunnelmaan hyvin paljon.
Kirjoitin jo eilen valon tärkeydestä (täällä), mutta koska ulkona kuvatessa tulee ottaa huomioon paljon muutakin, halusin kirjoittaa tästä oman tekstin.
Miljöön vaikutusta kuvaan ei voi korostaa tarpeeksi
Yllä on kaksi minun elokuussa ottamaani kihlajaiskuvaa, ja vaikka molemmissa kuvissa ollaan saman aiheen äärellä, kuvissa on keskenään hyvin erilainen tunnelma.
Molemmista kuvista välittyy rakkaus ja onni - vaikkakin ensimmäisessä kuvassa tunnelma on lämmin, intiimi ja vakaa, ja toisesta kuvasta välittyvä tunne on voimakas, villi ja vaikuttava.
Kuvien tunnelmaan vaikuttaa moni seikka, mutta tunnelmaa rakentaessa on lähdettävä liikkeelle miljööstä. Ensimmäisessä kihlajaiskuvassa kuvauspaikka on hyvin intiimi, sieltä löytyy paljon lämpimiä sävyjä ja ihanan romanttinen vanha huvimaja. Kuva on otettu auringonlaskun aikaan ja valo on lämmin. Toisessa kuvassa kuvauspaikka on avara, sieltä löytyy paljon viileitä sävyjä ja karkeita elementtejä - kuten kova rantakallio ja vellova meri. Kuva on otettu pilvisenä päivänä ja vallitseva valo on kylmä.
Nämä kaikki seikat vaikuttavat lopullisen kuvan tunnelmaan.
Lämpimät ja kylmät värit
Kuvauspaikkaa ja -aikaa valitessa tulee miettiä, millaista tunnelmaa lopullisiin kuviin halutaan.
Luonnossa esiintyy paljon värejä, muotoja ja tekstuureita, jotka vaikuttavat kaikki lopullisen kuvan tunnelmaan ihan yhtä lailla, kuin vallitseva valo tai vaikka valitsemasi vaatteet.
Yleisesti esimerkiksi perhepotretteja ottaessa kuviin toivotaan vangittavan lämpö ja rakkaus.
Tällöin on eduksi, jos valitaan kuvauspaikaksi jokin lokaatio, jossa on paljon lämpimiä värejä ja pehmeitä tekstuureita - Lämpimiä värejä ovat mm. oranssi ja punainen & kylmiä värejä ovat turkoosi ja sininen.
Tälläisiä lämpimiä värejä sisältäviä lokaatiota ovat esimerkiksi niityt ja pellot. Ja koska vallitsevalla valolla on merkitystä, kannattaa kuvausajaksi valita auringonnousu tai -lasku, jolloin aurinko on kaikista matalimmillaan ja auringonvalo lämmin.
Jos asian haluaa yksinkertaistaa selkeäksi karvahattuversioksi, se näyttää tältä:
Kylmä kuva
Kylmiä sävyjä, karkeita tekstuureita ja kylmä valo.
Kuvauspaikka: Meren tai järven ranta, kallio tai esimerkiksi luminen maisema
Kuvausaika: Pilvinen tai sateinen päivä
Vaatteet ja somisteet: Kylmiä sävyjä, eli turkoosia, sinistä ja violettia
Lämmin kuva
Lämpimiä sävyjä, pehmeitä tekstuureita ja lämmin valo.
Kuvauspaikka: Niitty, pelto, kukkaketo tai esimerkiksi ruskainen metsän reuna
Kuvausaika: Auringonlasku tai -nousu
Vaatteet ja somisteet: Lämpimiä sävyjä, eli oranssia, keltaista, punaista
Vihreä voi olla sävystä riippuen joko lämmin tai kylmä väri, joten vihreä ympäristö, esimerkiksi metsä tai puutarha, on aika neutraali tausta.
Jos vihreä taittuu siniseen tai siihen lisää kylmiä elementtejä, valokuvasta tulee kylmäsävyinen. Ja jos vihreä taittuu keltaiseen tai siihen lisää lämpimiä elementtejä, kuvasta tulee lämminsävyinen.
Kumpikaan näistä vaihtoehdoista ei ole toista huonompi, mutta nämä asiat tulee ottaa huomioon, kun halutaan luoda kaunista ja tasapainoista kuvaa.
Sään ja luonnonilmiöiden vaikutus kuvaukseen
Säätila ja muut luonnonilmiöt vaikuttavat luonnollisesti kuvauksen järjestämiseen ja lopulliseen kuvaan.
Koska asumme Suomessa ja meillä on neljä vuodenaikaa, pääsemme todistamaan paljon erilaisia luonnonilmiöitä ja säätiloja vuoden mittaan. Henkilökohtaisesti pyrin varautumaan tähän lukemalla säätiedotuksia kuin raamattua, mutta etenkin keväällä ja syksyllä säätiedotukset vaihtuvat niin tiuhaa tahtia, ettei niiden perässä aina meinaa pysyä.
Pyrin itse suhtautumaan sään muutoksiin lempeästi ja ajattelen, että vallitseva säätila tuo jokaiseen kuvaukseen oman uniikin kosketuksensa. Välillä säätila poikkeaa siitä mitä olin unelmoinut, mutta luovuudella olemme saaneet toistaiseksi aina tällaiset tilanteet käännettyä voitoiksi.
On kuitenkin asioita, joita voi tehdä ennakoidakseen vallitsevaa säätilaa ja luonnonilmiöitä!
Vuosittaisia ilmiöitä, kuten ruskaa ja kirsikankukkien kukintaa on helpompi ennakoida. Niitä voi ennustaa edellisvuosien toteuman perusteella ja netissä on useita hyviä sivustoja, joista voi tarkistaa aikaisempien vuosien toteumat.
Säätila on hieman haastavampi, mutta ykkösväline on ehdottomasti säätiedotukset. Muun muassa ilmatieteenlaitos tarjoaa kymmenen päivän sääennusteen, jolla saa hieman hajua siitä, miltä säätila vaikuttaa reilun viikon päästä.
Mutta, kun kuitenkin Suomessa asuessa sää voi olla vähän “sinne päin”, niin suosittelenkin aina ottamaan kuvaukseen mukaan jotain tuulelta ja kylmältä suojautumiseen ja ehostautumisvälineet, siltä varalta että meikit kuluvat tai hiukset menevät solmuun ennenaikaisesti.
Tarpeelliset asiat riippuvat täysin siitä miten olet laittautunut tai mitä sinulla on päällä kuvaukseen saapuessasi, mutta pieni varustautuminen on aina hyvästä!
Tulee kuitenkin muistaa, että sää on yksi niistä asioista, joihin emme voi vaikuttaa. Näin ollen voimmekin suhtautua vain lempeydellä siihen mitä saamme, ja jos saamme niskaamme kaatosateen tai syysmyrskyn, joka estää kuvaamisen täysin, kuvausta on vain siirrettävä seuraavaan mahdolliseen ajankohtaan.
Miten minä toimin?
Jos edellä oleva asia tuntuu jotenkin vaikealta hahmottaa, älä huoli! Nämä ovat niitä asioita, jotka ovat ammattilaiselle ilmiselviä ja otetaan kyllä huomioon, jos varaat kuvauksen vaikka minulta!
Kun asiakas ottaa yhteyttä minuun ja haluaa varata kuvauksen, esitän hänelle kysymyksiä joiden avulla pyrin hahmottamaan asiakkaan mielenmaiseman ja toiveet. Tässä yhteydessä mietin kuvaukseen sopivaa paikkaa ja aikaa. Jos asiakas haluaa esimerkiksi kesällä kullanhohtoiset ja lämmintunnelmaiset raskauskuvat, ehdotan hyvin todennäköisesti jotain kaunista niittyä tai metsänreunaa auringonlaskun aikaan.
Lähetän asiakkaalle valmistautumisohjeet kuvausta varten ja mahdollisesti esimerkkikuvia kuvauspaikasta. Asiakas saa itse valita mieleisensä vaatteet kuvausta varten, mutta pyydettäessä annan mielelläni neuvoja tai autan päätöksenteossa. Halutessaan hän saa lainata asun minun lainavaaterekistäni.
Kun saamme täydellisen suunnitelman kasaan, kuvaamme kuvat sovittuna päivänä sovitussa lokaatiossa. Jos sovittuna kuvauspäivänä sataa kaatamalla, kuvaus vain yksinkertaisesti siirretään seuraavaan mahdolliseen ajankohtaan. Kun kauniit kuvat on saatu, lopuksi annan kuville viimeisen silauksen editoimalla.