Vinkki: Valon tärkeys valokuvatessa
Mikä on valon merkitys valokuvauksessa?
Kaikessa yksinkertaisuudessaan - ilman valoa ei ole valokuvaa.
Digitaalinen valokuva syntyy, kun valo päästetään kameran sulkimen läpi kameran kennolle. Suljin toimii laukaisimella ja kun laukaisinta painetaan, kenno varastoi kaiken saatavilla olevan valon muodostaen valokuvan. Valon eri ominaisuudet vaikuttavat myös merkittävästi syntyvän kuvan tunnelmaan ja laatuun.
Valon ominaisuuksia ovat muun muassa värilämpötila, suunta ja määrä & näihin vaikuttamalla voidaan vaikuttaa kuvan tunnelmaan.
Pehmeä valo vs. kova valo
Pehmeä valo
Kova valo
Yllä olevissa kuvissa on nähtävissä pehmeän ja kovan valon ero. Kova valo on hyvin ankara ja syntyvät varjot ovat tummia ja selkeärajaisia. Pehmeämpi valo luo liukuvia varjoja ja tasaisemman lopputuloksen.
Pehmeän valon avulla saadaan kuvista lempeämpiä ja lämpimämpiä, joten useat potrettikuvaajat (minä mukaan lukien) hyödyntävät mielummin pehmeää valoa. Luonnonvalosta puhuessa auringonvalo on pehmeimmillään silloin kun jokin, esimerkiksi pilvipeite, hajottaa valoa. Myös vuorokaudenaika vaikuttaa jonkin verran valon kovuuteen, joten jos pilviä ei ole tarjolla, kannattaa kuvia ottaa vasta myöhemmin illalla, tai aikaisin aamulla, saavuttaakseen pehmeämmän valon.
Jos haluat ottaa kuvia pilvettömänä kesäpäivänä keskellä päivää, suosittelen hakeutumaan vaikka puun tai rakennuksen varjoon. Varjossa ollessa valo heijastuu muista pinnoista, eikä tule suoraan auringosta, joten valo on pehmeämpää ja hyviä kuvia on helpompi saada.
Valoa on mahdollista muokata tietyissä rajoissa myös kuvan ottamisen jälkeen editointipöydällä, mutta pehmeän valon vangitseminen on ehdottomasti yksi avain hyvän potrettikuvan luomiseen.
Kylmä valo
Lämmin valo
Valon lämpötila
Valon värilämpötila vaikuttaa myös kuvan luonteeseen ja luonnossa kuvatessa tämä tarkoittaa suoraan auringon valosäteilyn värilämpötilaa.
Auringonvalo saapuu maapallolle niin kaukaa, että välissä oleva ilmakehä aiheuttaa siihen muutoksia jatkuvasti päivän aikana ja tämän lisäksi mahdollinen pilvipeite antaa oman lisämausteensa valoon.
Kun aurinko on matalalla, eli auringonlaskun ja -nousun aikaan, auringon näkyvä valo on lämpimintä. Tämä johtuu ilmakehän sinistä valoa sirottavasta vaikutuksesta ja auringon ollessa matalalla lopputulos on kaunis kultainen hohde.
Kylmimmillään auringonvalo on taas keskellä pilvistä päivää, kun ilmakehä ja pilvet päästävät läpi suurimmaksi osin viileämpiä valonpituuksia.
Juuri näistä edellä mainituista syistä minä tarjoan kesäisin kuvausaikoja ensisijaisesti illoiksi. Rakastan kesäiltojen pehmeää auringonhehkua ja sitä ihanaa kullankeltaista tunnelmaa on hyvin haastavaa luoda keskipäivän paahteessa.
Kylmä valo
Lämmin valo
Aina kuvausta ei kuitenkaan ole mahdollista tehdä kesäillan hehkussa, joten silloin suosittelen ottamaan jälkikäsittelyn avuksi. Kuvan lämpötilaan on mahdollista vaikuttaa editointivaiheessa ja jopa halvimmat puhelimet tarjoavat omasta takaa muokkaus-työkalun jolla kuvan värilämpötilaa on mahdollista säätää. Myös esimerkiksi Instagram tarjoaa tälläisen mahdollisuuden ennen kuvan postausta.
Yhteenveto:
Pohdi valon ominaisuuksia - suuntaa, lämpötilaa ja määrää.
Jos haluat ottaa helposti kauniin potrettikuvan - hyödynnä pehmeää valoa.
Pehmeää luonnonvaloa on saatavilla pilvisinä päivinä (kun pilvet suodattavat osan valosta), auringonlaskun ja -nousun aikaan, sekä varjoisissa paikoissa.
Luonnonvalo on lämpimimmillään auringonlaskun ja -nousun aikaan ja kylmimmillään keskellä pilvistä päivää.
Jos kuvasi värilämpötila ei miellytä sinua, muuta sitä jälkikäsittelyssä! Se on helppoa ja vaikuttaa lopulliseen kuvan tunnelmaan.
Jos haluat kauniita kuvia vaivattomasti, ota yhteyttä! Olen enemmän kuin mielelläni avuksi.